VOOR ELK MAC PROBLEEM IS EEN OPLOSSING. BEL 06-22665753

Blog / 
imac, macbook
 / 

Mac 2e monitor

Mac 2e monitor

Mac 2e Monitor?

imac, macbook
Mac 2e monitor

Mac 2e monitor.

Niet zomaar elke iMac is te gebruiken als extern scherm voor uw MacBook. Dit principe, wat doelbeeldscherm modus heet, heeft namelijk een aantal beperkingen. Zo zijn de oudere modellen alleen geschikt als ze 27″ zijn en zijn de allernieuwste iMacs (4K en 5K) helemaal niet te gebruiken in de doelbeeldscherm modus. Dit laatste komt doordat deze hoogwaardige beeldschermen specifieke chips nodig hebben die alleen in de iMac zelf zitten.

Imac als tweede monitor

De volgende iMac modellen zijn geschikt om te gebruiken als extern scherm voor uw MacBook (of een andere iMac):

 • 27-inch iMac-modellen die in 2009 en 2010 zijn geïntroduceerd: gebruik een Mini DisplayPort-kabel om uw iMac aan te sluiten op een Mini DisplayPort of Thunderbolt- of Thunderbolt 2-poort op de andere Mac.
 • Alle iMac-modellen die in 2011, 2012, 2013 en medio 2014 zijn geïntroduceerd: gebruik een Thunderbolt-kabel om uw iMac aan te sluiten op een Thunderbolt- of Thunderbolt 2-poort op de andere Mac. Als de andere Mac Thunderbolt 3 gebruikt, kunt u de Apple Thunderbolt 3 (USB-C)-naar-Thunderbolt 2-adapter gebruiken met uw kabel.
 • De MacBook moet beschikken over een Mini DisplayPort, Thunderbolt of USB-C port. Hiernaast ziet u hoe deze aansluitingen eruit zien. U kunt trouwens ook een andere iMac als bron gebruiken mocht u twee grote schermen naast elkaar willen.

Software

Apple zegt zelf: “Om de modus Doelbeeldscherm te kunnen gebruiken, moet u macOS High Sierra of lager hebben op de iMac die als extern beeldscherm wordt gebruikt. Deze modus werkt niet met macOS Mojave of hoger.” Wij hebben gemerkt dat het in sommige wél goed gaat met nieuwere systemen, maar dit kan een reden zijn waarom het bij jou niet werkt.

Deze kabels heeft u nodig

Naast het juiste model heeft u ook specifieke kabels nodig om te zorgen dat de iMac goed is aangesloten aan uw MacBook. De iMac 2011-2014 heeft een Thunderbolt aansluiting en kunt u aansluiten met een Thunderbolt naar Thunderbolt kabel. De oudere modellen beschikken alleen over een Mini DisplayPort. Hier heeft u een andere kabel voor nodig. Aangezien de plug wel dezelfde vorm heeft kunt u deze ook aansluiten op een MacBook met Thunderbolt. Apple heeft onderstaand overzicht gemaakt ter verduidelijking:

Imac modellen die u kunt gebruiken als beeldscherm:

 • Imac 27", eind 2009
  • Kabel: Mini DispayPort-naar-Mini DisplayPort
  • Poort ander Mac: Mini DisplayPort of Thunderbolt
 • Imac 27", medio 2010
  • Kabel: Mini DispayPort-naar-Mini DisplayPort
  • Poort ander Mac: Mini DisplayPort of Thunderbolt
 • Imac 27", medio 2011 - medio 2014
  • Kabel: Thunderbolt
  • Poort ander Mac: Thunderbolt

Heeft u een nieuwere MacBook met alleen Thunderbolt 3 (USB-C) aansluitingen, dan kunt u gebruik maken van een Thunderbolt 3 (USB-C) naar Thunderbolt 2 adapter.

 Zo gebruikt u de doelbeeldscherm modus

Heeft u de Macs volgens bovenstaand schema aan elkaar gekoppeld? Gebruik dan de volgende stappen om doelbeeldscherm modus te gebruiken:

 • Zet de iMac aan en log in bij een macOS-gebruikersaccount
 • Verbind de twee computers met de Mini DisplayPort- of Thunderbolt-kabel
 • Druk op Command-F2 op het toetsenbord van de iMac die u als beeldscherm wilt gebruiken
 • Om doelbeeldscherm modus af te sluiten drukt u weer op Command-F2 of maakt u de kabel los

Bij Systeemvoorkeuren > Beeldschermen kunt u de helderheid en positie instellen. Bij Geluid kunt u (mits de kabel het ondersteunt) ook geluid doorsturen naar de speakers van de iMac. Externe apparaten moet u aansluiten op de Mac die u op dat moment aan het gebruiken bent, dus niet degene die u als extern scherm gebruikt.

Let op: als in het paneel ‘Toetsenbord’ van Systeemvoorkeuren het aankruisvak ‘Gebruik de toetsen ‘F1’, ‘F2′, enzovoort, als standaardfunctietoetsen’ is ingeschakeld, moet u de toetscombinatie Command-Fn-F2 gebruiken.

Blijft het scherm in eerste instantie zwart? Log dan de gebruiker uit en druk opnieuw op Command-F2.

Alternatieven

Helaas wordt Target Display Mode niet ondersteund door de nieuwe iMacs. U kunt eventueel uw iPad als extern scherm voor uw iMac of MacBook gebruiken via Sidecar. U zou ook kunnen kijken naar de mogelijkheden van Luna Display. Met een dongle kunt u zo praktisch elke Mac als extern scherm inzetten.

Een iMac als monitor voor een PC gebruiken

In principe kunt u een geschikte iMac ook als extern scherm voor een Windows laptop gebruiken, mits de juiste combinatie van aansluitingen en kabels juist is. U kunt een iMac met een Thunderbolt aansluiting koppelen aan een laptop met Thunderbolt, ook als dit een PC is. Hetzelfde geldt voor Mini DisplayPort. Hier vindt u daar mee informatie en uitleg over.

Hoe weet u of uw kabel een USB-C of Thunderbolt is?

 1. Bekijk de connector
 2. Heeft het een opdruk van een bliksemschicht?
  • Ja, dan is het een Thunderbolt connector.
  • Nee, dan is het een USB-C connector.
Frits Witjas Macsupport

Frits Witjas

MacSupport

Altijd een oplossing

Neem contact op of meld een reparatie aan

Misschien ook interessant

© 2022 MacSupport Witjas  |  Webdesign by Dunico

menuarrow-rightcross-circle