VOOR ELK MAC PROBLEEM IS EEN OPLOSSING. BEL 06-22665753

Blog / 
mac-beveiliging
 / 

Mac Antivirus

Mac Antivirus

Mac Antivirus?

mac-beveiliging
Mac Antvirus

Mac Antivirus programma installeren of niet?

Als u een Mac-gebruiker bent, krijgt u vaak de vraag of virussen en andere schadelijke software een bedreiging vormen voor uw MacOS. Van oudsher hebben Mac-fans hun platform aangeprezen als immuun voor dit soort gegevensaanvallen en andere vijandige inbraken die de Windows-wereld teisteren. Apple heeft zijn klanten zelfs jarenlang gerustgesteld dat Macs "geen virussen zouden kunnen krijgen".

Het is waar, Macs zijn veiliger dan pc's, maar ze zijn nog steeds kwetsbaar voor een virussen, en dat zijn ze altijd geweest. Door het ontwerp, is het MacOS-besturingssysteem veiliger tegen de dreiging van virussen en malware, maar er zijn nog steeds genoeg manieren waarop malware zijn weg kan vinden. Een ander ding dat Macs beschermt, is het feit dat ze minder populair zijn dan pc's, maar dat weerhoudt sommige hackers er niet van om Macs te targeten.

In de afgelopen paar jaar heeft een groeiend aantal actieve bedreigingen het MacOS-besturingssysteem als doelwit gehad. In feite zag Malwarebytes in 2017 meer MacOS-malware dan in enig vorig jaar. Tegen het einde van 2017 telde het Intel-team van Malwarebytes 270 procent meer unieke bedreigingen op het MacOS-platform dan in 2016. Bovendien zijn de huidige strategieën van Apple mogelijk niet genoeg om een ​​opkomend tij van MacOS-virussen en malware te stoppen. Kijk naar de geschiedenis van bedreigingen voor Macs, en u zult zien dat zelfs de vroege, de zogenaamde "MacOS-onkwetsbaarheid" een mythe was. Het doet u twee keer nadenken over de cyberspace die op uw Mac ronddwalen zonder voorzorgsmaatregelen te nemen.

Een kleine terugblik van Mac Antivirus aanvallen.

Het eerste wijdverspreide Apple-virus heette Elk Cloner. Het werd gemaakt door een 15-jarige middelbare scholier in 1982, en het richtte zich. op Apple II-computers. Verspreid door geïnfecteerde diskettes was het virus zelf onschadelijk, maar het verspreidde zich naar alle schijven die op een systeem waren aangesloten. Het prolifereerde zo snel dat velen het beschouwen als de eerste grootschalige virusuitbraak in de geschiedenis.

Het eerste virus dat op Macintosh-computers, nVir, was gericht, verscheen in 1987 en bleef een probleem tot 1991. Het infecteerde uitvoerbare bestanden op Macs, waardoor systeemproblemen ontstonden, zoals afdrukproblemen, crashes van toepassingen en trage reactietijden. Vergeleken met de malware van vandaag die uw identiteit steelt of u op afstand bespiedt, lijken de irritaties van nVir nogal klein.

"NVir verscheen in 1987 en bleef een probleem tot 1991."

De overstap van Apple naar een geheel nieuwe architectuur in 2001 heeft dergelijke vervelende bug-invallen helpen tegengaan, maar de malware voor OS X begon een paar jaar later te verschijnen. Sinds ruwweg 2012 heeft het aantal MacOS-bedreigingen een enorme opleving gekend. Deze bedreigingen omvatten malware zoals spyware, keyloggers, backdoors en meer. Het bevat ook MacOS-adware en mogelijk ongewenste programma's (PUP's). Al deze malware dragen bij aan een verhoogd risico voor Macs. Zelfs de Mac App Store heeft last van een vloedgolf met zwendel-software. Ga tegenwoordig naar een willekeurig Mac-forum en het kost u geen vijf minuten om iemand te vinden die lijdt aan een of andere kwaadaardige bedreiging.

Toen de eerste Mac-virusdreigingen verschenen, heeft men tegenmaatregelen genomen. Het eerste Mac-antivirusprogramma's werd in 1987 gemaakt als reactie op nVIR en varianten van nVIR. Bovendien kan menigeen zich een van de meest populaire vroege Mac-antivirusprogramma's herinneren - een gratis hulpprogramma met de naam Disinfectant, uitgebracht in 1989.

MacOS beveiligingsmaatregelen

Zich bewust van het probleem, heeft Apple uiteindelijk het klassieke Mac-besturingssysteem vervangen door het nieuwe Mac OS X, dat geleverd werd met ingebouwde beveiligingsmaatregelen tegen malware. Bijvoorbeeld:

 • Met quarantaine, geïntroduceerd in 2007, worden gebruikers gewaarschuwd als ze toepassingen proberen te openen die van internet zijn gedownload. Het fungeert als herinnering, waardoor gebruikers in feite gedwongen worden om twee keer na te denken voordat ze klikken - zelfs als het een goedaardig programma is. Quarantaine is echter nutteloos tegen uitvoerbare programma's die worden gedownload en gestart door kwetsbaarheden in uw browser te misbruiken en de zogenaamde drive-by-download uit te voeren.

 • Xprotect, toegevoegd in 2009, voorkomt dat malware wordt geopend, maar alleen als het een bekende handtekening heeft van een steeds veranderend universum van malware-programma's. Dit betekent dat u de database met handtekeningen moet blijven bijwerken om de nieuwste bedreigingen voor te blijven. Als die database achterblijft, komen de slechteriken door.

Mac Antivirus

 • Gatekeeper, die in 2012 verscheen, staat alleen de installatie toe van applicaties van de Mac App Store en van geïdentificeerde ontwikkelaars die hun code hebben "ondertekend". De bescheiden vergoeding om zich te registreren als een geïdentificeerde ontwikkelaar, slechterik of niet, biedt echter een lage drempel om in de buurt van Gatekeeper te komen. Met andere woorden, Mac-malware wordt tegenwoordig vaak ondertekend, dus het lijkt legitiem voor Gatekeeper.

 • Er is ook Malware Removal Tool, waarmee bekende malware wordt verwijderd, maar alleen na infectie en alleen op bepaalde momenten, bijvoorbeeld wanneer de computer opnieuw wordt opgestart.

Hoewel deze maatregelen van Apple het risico van de gebruiker verlagen, zijn ze niet echt voldoende. Er zijn manieren om ze te omzeilen en ze blokkeren of detecteren niet alle soorten dreigingen.

Voor wie zijn Mac-virussen en andere malwaredoelen bedoeld?

Het antwoord daarop hangt af van de malware. Mac adware en Mac PUP's bedreigen meestal de gemiddelde gebruiker, op basis van de veronderstelling dat Mac-gebruikers de moeite waard zijn. Andere malware wordt op een gerichte manier ingezet, zoals nation-state malware, die achter specifieke individuen of kleine groepen aanzit.

Een andere bedreiging is de ontwikkelaarsgemeenschap zelf. Bij dit soort aanvallen, vaak supply chain-aanvallen genoemd, concentreren de hackers zich op het de server van een ontwikkelaar, waardoor ze zichzelf kunnen invoegen in een deel van een proces tussen het schrijven en leveren van de app aan gebruikers. Enige tijd geleden plaatste een bijzonder verspreide hack van dit soort een geïnfecteerde kopie van Xcode (een suite van Apple softwareontwikkelingstools) op de servers van een ontwikkelaar, die vervolgens tienduizenden iOS-apps beïnvloedde. Zodra het werd ontdekt, ging Apple naar binnen en schakelde alle geïnfecteerde exemplaren van Xcode uit.

Is mijn Mac geïnfecteerd?

Hoe weet u of uw Mac een malware-infectie heeft? Zoek naar aanwijzingen als:

 •  U komt terecht op een webpagina die u hebt geselecteerd en reclame banners beginnen u agressief te raken.

 • U merkt dat willekeurige webpaginatekst plotseling een hyperlink heeft.

 • Browser-pop-ups komen op u af en bevelen nep-updates of andere nep-software aan.

 • U merkt andere ongewenste adwareprogramma's op, die u niet hebt geautoriseerd of die zonder uw medeweten zijn geïnstalleerd.

 • Uw Mac crasht, wordt te warm of de ventilators gaan sneller draaien dan normaal, zonder aanwijsbare reden. DE CPU kan aan een intensieve taak werken op uw systeem, waardoor dat proces veel CPU gebruik in beslag neemt, Dit programma is dan hoogstwaarschijnlijk geïnstalleerd door een Mac Trojan.

Als u een van de bovenstaande of andere vreemde gedragingen ziet, is het hoog tijd dat u gaat kijken naar een cybersecurity bescherming. Gebruik daarvoor een mac antivirus. Bovendien, hoewel de consument cybersecurity kan beschouwen als synoniem voor de term 'mac antivirus', zou de meer nauwkeurige aanduiding 'anti-malware' moeten zijn, een verzamelnaam die alle kwaadwillende software beschrijft, ongeacht het type. Virussen en Trojaanse paarden zijn bijvoorbeeld twee specifieke soorten schadelijke software, die beide malware zijn. Het feit is dat virussen tegenwoordig veel minder het geval zijn, voornamelijk omdat er veel eenvoudiger manieren zijn om Macs te infecteren met Trojaanse paarden, wormen, spyware en ransomware.

Dus hoe bescherm ik mezelf tegen Mac-malware?

Allereerst val niet voor de hype. Er is niets impliciet veiliger aan een Mac, behalve aan de zeldzaamheid van bedreigingen in vergelijking met Windows. Terwijl het landschap van Mac-bedreigingen zich blijft uitbreiden, zijn de meeste Mac-gebruikers er niet op voorbereid en blijven ze denken dat ze veilig zijn, simpelweg door een Mac te gebruiken. Hierdoor lopen Mac-gebruikers een hoger risico om besmet te raken met iets ernstigs.

"Er is niets impliciet veiliger aan een Mac, behalve de zeldzaamheid van bedreigingen in vergelijking met Windows."

Ten tweede, onthoud altijd de regel "als het te mooi is om waar te zijn". Als u een pop-up-met-iets gratis krijgt, bedenkt u dan tweemaal en raak de muis niet aan. Dit gebeurt vaak op risicovolle websites, dus het is het beste om ze te vermijden. Als u de statusbalk onder aan uw browser bekijkt, toont deze meestal de echte URL van de site waar u naartoe gaat als u de link volgt met uw mouse (zonder te klikken). Besteed bijzondere aandacht als het domein eindigt in een oneven aantal letters, dat wil zeggen iets anders dan com, org, edu of biz, om er maar een paar te noemen. Dit kan erop duiden dat het een viper's nest is voor malware.

Houd uw software altijd up-to-date, of het nu het besturingssysteem, de browser of programma's die u vaak gebruikt. Op die manier voorkomt u malware die bugs in de code proberen te misbruiken.

Vergeet niet dat u uw eigen eerste verdedigingslinie bent, dus blijf waakzaam. Pas op voor ongevraagde e-mailbijlagen en software van onbetrouwbare websites of peer-to-peer bestandsoverdrachtsnetwerken.

Installeer ten slotte een Mac-cyberbeveiligings- of antimalwareprogramma van een gerenommeerde leverancier. Dit zal u beschermen tegen malware die voorbijgaat aan uw goede cybersecurity-gewoonten.

Waar moet u op letten in een Mac cybersecurity ("antivirus") programma.

Waar moet de verlichte Mac-gebruiker naar op zoek in een cyberbeveiligingsprogramma?

 • Uitgebreide, gelaagde bescherming. Het moet in staat zijn om virussen te scannen en te detecteren, en proactieve, realtime verdediging tegen malware te behouden. Het doel is om gevaarlijke bedreigingen automatisch te vangen voordat ze uw Mac infecteren. Op deze manier hoeft u er niet over te beklemtonen of te vertrouwen op handmatige scans.

 • Detectie van adware en potentieel ongewenste programma's (PUP's). Deze ergernissen kunnen op uw computer zitten en uw Mac vertragen. U wilt beveiligingssoftware die ze vindt en in quarantaine plaatst.

 • Remediation. Na het verwijderen van de bedreigingen corrigeert de sanering systeemwijzigingen, ongeacht de ernst. Hiermee kunt u terugkeren naar de "gewenste status" van het apparaat.

Natuurlijk is het het beste om uitgebreide beveiliging te hebben voordat iets - malware of anderszins - uw Mac infecteert. Als toch een slag maakt, download dan Malwarebytes voor Mac en voer een scan uit. Het is altijd alert en blijft malware blokkeren. Het detecteert en quarantaine ook adware en PUP's, en dit alles met een lage impact op systeembronnen, zodat uw mac niet traag wordt. Het zal nieuwe dreigingen herkennen die lijken op de handtekeningen van eerder geïdentificeerde bedreigingen en bescherming bieden tegen nieuwe, ongeïdentificeerde bedreigingen (zero-day).

Zelfs op een Mac is veilig computergebruik een kwestie van waakzaamheid. Open geen ongevraagde e-mailbijlagen of download geen software van onbetrouwbare websites of peer-to-peer-bestandsoverdrachtnetwerken. Als u de beveiliging in gedachten houdt, kunt u een lange weg afleggen om u te beschermen tegen sommige online bedreigingen, maar niet voor alle. Dit is de reden waarom een ​​goed Mac-cyberbeveiligingsprogramma essentieel is.

(This article is written by Malwarebytes for macs)

Frits Witjas Macsupport

Frits Witjas

MacSupport

Altijd een oplossing

Neem contact op of meld een reparatie aan

Misschien ook interessant

© 2022 MacSupport Witjas  |  Webdesign by Dunico

menuarrow-rightcross-circle