Mijn Mac start niet meer op
Start uw Mac niet op, bekijk dan de volgende 11 stappen.
Met één of meerdere van deze stappen kunt u zorgen dat uw iMac of Macbook weer op de juiste manier start.
1. Check de Stroomvoorziening
Als uw Mac niets meer doet, kijk dan eerst of uw Mac goed is aangesloten op het stroomnet. Als u een macbook heeft ga dan na of de batterij voldoende opgeladen is en kijk of het lichtje op de oplaadconnector (Magsafe) brandt. Dat lichtje geeft aan dat de oplader goed functioneert.
2. Reset de System Management Controller (SMC)
Als de SMC in de war raakt, kan het zijn dat de Mac niet meer wil starten. U kunt dan de SMC het beste resetten. Dat doet u op de volgende manier:
- Bij een iMac koppelt u de Mac los van het stroomnet, wacht een minuut, en sluit de Mac dan opnieuw aan.
- Bij een Macbook drukt u tegelijk op de toetsen Shift-Control-Option (links) en de aan/uit-knop, houd al deze toetsen vijf seconden ingedrukt, en probeer daarna de Macbook opnieuw te starten.

3. Resetten van het NVRAM en PRAM geheugen
In het NVRAM en PRAM geheugen worden verscheidene systeeminstellingen opgeslagen. Als de Mac niet meer opstart, is het mogelijk dat het NVRAM of PRAM geheugen corrupt zijn.
U kunt de NVRAM en PRAM als volgt resetten:
- Schakel de Mac uit
- Druk de toetsen Command + Option + P + R tegelijk in
- Start de Mac op
- Houd de 4 toetsen ingedrukt totdat u het opstart geluid (Chime) voor de tweede keer hoort, laat ze dan los.

4. In Veilige modus opstarten
De veilige modus (ook wel veilig opstarten genoemd) is een manier om een Mac op te starten waarbij bepaalde controles worden uitgevoerd en bepaalde software niet automatisch wordt geladen of geopend. Als u de Mac in de veilige modus opstart, gebeurt het volgende:
- De opstartschijf wordt geverifieerd en indien nodig wordt geprobeerd problemen met directory’s op te lossen.
- Alleen de vereiste kernelextensies worden geladen.
- Het automatisch openen van opstart-en inlogonderdelen wordt voorkomen.
- Door de gebruiker geïnstalleerde lettertypen worden uitgeschakeld.
- Lettertypecaches, de kernelcache en andere cachebestanden van het systeem worden verwijderd.
Als uw Mac een probleem heeft en dat probleem verdwijnt als u de Mac opstart in de veilige modus, kunt u misschien de oorzaak isoleren.
Opstarten In de veilige modus
- Zet de Mac uit
- Druk de Shift toets
- Zet de Mac aan
- Nadat u het opstart geluid heeft gehoord kunt u de Shift toets loslaten
Uw iMac of Macbook wordt nu in de veilige modus opgestart. U ziet nu een voortgangsindicator op uw beeldscherm. Als u uw probleem heeft opgelost, dan herstart u vervolgens de Mac weer normaal op,
5. Opstarten vanaf het herstel partitie menu
Opstarten vanaf de herstel partitie geeft u toegang tot 4 programma’s

Starten van het herstel partitie menu
- Zet de Mac uit
- Houd zowel de Command (cmd) toets als de R toets ingedrukt (Command + R),
- Zet de Mac aan
- Wanneer u het opstartgeluid hoort kunt u de 2 toetsen los laten
- U bent nu in het herstel partitie menu

Probeer vervolgens via de herstel partitie het systeem opnieuw te installeren. Dit doet u door op “Installeer macOS opnieuw” te drukken. Volg vervolgens de stappen op het scherm. Dit gaat verder zonder verlies van uw gegevens. Al raad ik u altijd aan om voor een goede reservekopie te zorgen.
6. Opstarten in Single User Mode
Wanneer er zich problemen voordoen met het opstarten van uw Mac dan is het mogelijk dat het ‘filesystem’ corrupt is geraakt. Gelukkig zijn dat soort problemen in een groot aantal gevallen op te lossen met behulp van het opstarten in Single user mode. Alleen in deze mode is het mogelijk om de systeempartitie van MacOS te controleren op fouten en deze eventueel te herstellen.
- Zet de Mac uit
- Houd de 2 toetsen CMD+S ingedrukt
- Start de Mac
- Als het opstartgeluid hoort kunt u de 2 toetsen loslaten
- U komt nu in de Single User Mode
Nadat de Single user mode is gestart verschijnt er een console scherm. U kunt de systeem partitie controleren op fouten en repareren met het commando: fsck -fy

Nadat het fsck proces is afgerond kunt u de Mac opnieuw opstarten. Wanneer er zich problemen voordeden met het filesystem dan zijn deze naar alle waarschijnlijkheid verholpen en zal uw Mac weer als vanouds opstarten.
7. Timemachine backup terug zetten
Wanneer uw Mac niet start kan dit een ernstig probleem zijn. Het kan zijn dat de gegevens op uw harde schijf beschadigd zijn. Dit is te herstellen met een backup van Timemachine. Via Timemachine zorgt u ervoor dat uw systeem weer opstart en goed werkt. Zie voor opstarten punt 5.
8. Uw Mac slaat na enkele minuten af en start opnieuw
Meestal duidt dit op een video -of schijf probleem.
9. Uw Mac start op met een hangslot
Als u een hangslot te zien krijgt, dan wil het zeggen dat er een Firmware wachtwoord op u Mac staat. U moet uw firmware wachtwoord invoeren. Let wel op, want het toetsenbord van uw Mac staat nu nog in qwerty ingesteld. Dus u zult misschien enkele toetsen moeten wisselen om uw wachtwoord correct in te vullen. Lukt het inloggen niet, dan kunt u het best de Mac naar Mac Support brengen. Een Firmware wachtwoord is helaas niet gemakkelijk te resetten. Hiervoor moeten we dan contact opnemen met Apple en is er ook uw aankoopbewijs nodig.

10. Uw Mac start op met een vraagteken
Als uw Mac met dit symbool start, wil het zeggen dat er een probleem is met uw systeem. Het opslagmedium in uw Mac (harde schijf of SSD) is niet te lezen. Formatteer of vernieuw het opslagmedium. In het geval van een probleem met uw systeem, kunt u proberen om op te starten vanaf de herstel partitie, zie hierboven, en installeert u het systeem opnieuw. Wanneer dat niet lukt, dan is de kans groot dat de harde schijf of SSD stuk is. In dat geval kunt u het beste de Mac bij Mac Support langs brengen.

11. Blijft u problemen houden met het starten van uw Mac, maak dan een afspraak met Mac Support
Bel Mac Support 06 – 22 66 57 53 of maak gebruik van het contactformulier of mail naar info@uwmacadres.nl om een afspraak te maken.