VOOR ELK MAC PROBLEEM IS EEN OPLOSSING. BEL 06-22665753

Blog / 
mac-beveiliging
 / 

Mac Virusscanner

Mac Virusscanner

Mac Virusscanner nodig?

mac-beveiliging
Mac Virusscanner

Mac Virusscanner(s) om uw Mac te beschermen!

Gelukkig komen virussen, malware en overige kwaadaardige software niet al te vaak voor op een Mac. Toch is het oppassen geblazen en kan het voorkomen dat een Mac wordt ‘besmet’. Gelukkig bestaan er een aantal goede virusscanners en antiviruspakketten voor macOS (OS X).

Virussen, malware en trojans komen vooral binnen op een Mac via applicaties die niet zijn gedownload uit de App Store. Denk hierbij aan de app Transmission die vorig jaar nog een ernstig lek had waardoor er ransomware op de Mac geïnstalleerd had kunnen worden. Ook bevat Flash vaak beveiligingslekken en kunt u vreemde spam e-mails met links naar dubieuze sites ontvangen waarmee kwaadwillige software op uw Mac willen installeren.

Heeft u een anti-virusprogramma nodig?

Wanneer u verstandig omgaat met uw Mac en geen illegale applicaties download en installeert is er vaak niets aan de hand. Daarnaast beschikt macOS Sierra standaard over een eigen "anti-virusprogramma". Dit wordt ook wel XProtect genoemd en is onderdeel van File Quarantine en GateKeeper in macOS (OS X). Apps van derde die niet worden vertrouwd worden onmiddellijk door macOS Sierra geblokkeerd en zult u via een omweg moeten activeren. Hierdoor kan er niet zomaar automatisch apps worden geïnstalleerd.

Daarnaast controleert File Quarantine automatisch of de software voorkomt in een lijst met malware die bij XProtect bekend is. Zo ja, dan krijgt u een waarschuwing te zien met de boodschap dat de software uw Mac kan beschadigen. In geval van malware krijgt u ook te zien om welke het gaat. Wie geen risico wil nemen kan altijd een virusscanner installeren. Het geeft u een gerust gevoel en controleert uw Mac regelmatig op malware en adware.

De beste virusscanners voor Mac

In de Mac App Store en online zijn er een hoop anti-virus programma's te vinden. Helaas werken deze niet allemaal even zorgvuldig, hieronder vindt u een overzicht van de drie beste virusscanners voor de Mac. We raden aan slechts één applicatie te installeren op uw Mac, de functies en prijzen verschillen maar het einddoel is gelijk: uw Mac beschermen.

Bitdefender Virus Scanner voor Mac

Een bekende in het rijtje virusscanners is Bitdefender. Gratis kunt u beperkt uw Mac beschermen met dit anti-virusprogramma. Voor een vast bedrag per jaar kunt u uw Mac uitgebreid beschermen. Bitdefender is in staat om automatisch virussen, trojans en andere malware te vinden en te verwijderen. U heeft de keuze tussen een snelle of volledige scan. Verder kunt u ook bepaalde mappen of bestanden controleren op infecties en heeft u de mogelijkheid om automatisch uw Mac dagelijks, wekelijks of maandelijks te scannen op infecties.

Mac Virusscanner

Vertrouwde bestanden, zoals de reservekopieën van uw Mac of bestanden die al eerder zijn gecontroleerd en niet zijn gewijzigd worden overgeslagen bij het scannen. Hierdoor is de impact op de prestaties van uw Mac minimaal. Met een simpele klik worden de malwaredefinities bijgewerkt en up-to-date gehouden. Bitdefender kunt u gratis downloaden uit de Mac App Store en beperkt gebruiken. Via de app kun het abonnement afsluiten voor de volledige protectie. Bitdefender doet precies wat u wilt, scannen op virussen en malware, maar is beperkt.

Intego VirusBarrier en Mac Premium Bundle X9

Wie opzoek is naar een uitgebreid pakket om zijn of haar Mac te beschermen kan de virusscanner van Intego aanschaffen. Voor een vast bedrag per jaar kunt u één of meerdere Macs beschermen. De Intego Mac Premium Bundle X9 biedt bescherming en hoop extra's. Zo bevat deze een antivirus, anti-phishing en anti-spyware tools. Kunt u gebruikmaken van een firewall-netwerkbeveiliging voor thuis/onderweg en beschikt deze over verschillende ouderlijk toezicht-opties waarbij u bepaalde websites en toepassingen kunt blokkeren. Ook worden vertrouwelijke en persoonlijke gegevens beschermd en kunt u via de Mac Cleaner 'rommel' op uw Mac snel verwijderen. Als extra krijgt u een persoonlijke back-upsoftware om snel en eenvoudig Mac te herstellen na een crash.

Mac Virusscanner

Uiteraard is het anti-virrusprogramma het meest interessant. Intego VirusBarrier biedt een antivirusbeveiliging voor Mac’s en scant bestanden telkens wanneer ze worden geopend om de Mac vrij te houden van malware. Dit gebeurd onmiddellijk en altijd zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Automatisch controleert Intego op updates en nieuwe Malware zodat u altijd beschermt bent. Niet alleen controleert Intego VirusBarrier op malware voor de Mac, maar detecteert ook Windows gebaseerde malware zodat u geen geïnfecteerde bestanden verspreidt naar vrienden, familie of collega’s op het werk. De tool is zelfs in staat om nieuwe malware te detecteren, waarvan nog geen signatures beschikbaar zijn gesteld.

Op de website van Intego kunt u alle opties van dit pakket nalezen en kunt u de virusscanner gratis beperkt uitproberen. De Intego X9 bundel is één van de meest complete virusscanners en is een aanrader om te gebruiken op een Mac ter aanvulling op de standaard macOS (OS X) beveiliging.

Meer informatie over de Intego virusscanner of om deze aan te schaffen. Op de website kunt u tevens een gratis trial versie downloaden.

AVG AntiVirus voor Mac

Wie opzoek is naar een gratis virusscanner kan de AVG AntiVirus tool downloaden voor Mac. Voorlopig is deze nog gratis te gebruiken, maar wellicht gaat deze binnenkort ook een betaalde variant krijgen net zoals de Windowsversie. Via het 'Resident Shield' dat op de achtergrond draait worden alle bestanden gescand. Dit gebeurt telkens wanneer u een bestand opent, bewerkt, kopieert, etc. Net zoals bij Bitdefender en Intego kunt u mappen, bestanden of een complete scan van uw Mac uitvoeren.

Mac Virusscanner

Het voordeel van AVG AntiVirus is dat deze een speciale optie heeft om alleen Potentially Unwanted Programs (PUPs) op te sporen en te controleren. Dit is software die u, zonder dat u dit weet, hebt geïnstalleerd. Wie niet in real-time zijn of haar Mac wil controleren kan dit uitschakelen en slechts enkele keren per week of maand de Mac scannen op virussen. AVG AntiVirus kan niets meer, maar ook niets minder, dan alleen maar scannen op malware en virussen. Antiviruspakketten voor macOS

Adware verwijderen op een Mac

Naast malware kunt u ook last hebben van adware op een Mac. Wanneer u bij het bezoeken van websites last hebt van een een hoop ongevraagde pop-ups en advertenties dan kan dit wijzen op adware. Ook kunt u bij het zoeken via zoekmachines stuiten op vage zoekresultaten en kan zelfs de zoekbalk in Safari of chrome worden omgetoverd tot een eigenaardige zoekmachine. U zoekt dan niet via Google of Yahoo, maar via een vage website. Dit alles heeft niets te maken met de website in kwestie die u bezoekt, maar komt door een soort van SPAM die u via een (illegaal) gedownload bestand op uw Mac hebt gekregen. Deze Adware is hardnekkig en moeilijk te verwijderen omdat deze de .plist-bestanden en overige instellingen zomaar kunnen wijzigen.

Mac Virusscanner

Gelukkig is er de applicatie 'Anti-Malware', die deze vervelende adware kan verwijderen zonder gedoe. Deze app is alleen bedoeld om dit soort malware te verwijderen, maar werkt wel erg goed.

Conclusie: Moet ik een virusscanner installeren op een Mac?

In principe heeft u geen anti-virus of virusscanner nodig op uw Mac. macOS en OS X zijn instaat zichzelf te beschermen mits u altijd de meest recentste software- en beveiligingsupdates installeert. Daarnaast moet u slim en veilig met uw Mac omgaan, geen dubieuze applicaties installeren, niets illegaals downloaden of vreemde websites bezoeken.

Wie graag een stok achter de deur heeft kan ter aanvulling een virusscanner installeren op zijn of haar Mac. U kunt een gratis variant kiezen, maar het is aan te raden een volledig pakket zoals bijvoorbeeld Intego X9 te gebruiken. Hierdoor beschermt u niet alleen uw Mac tegen malware, ook worden uw persoonlijke gegevens beschermd en krijgt u vele extra's.

Frits Witjas Macsupport

Frits Witjas

MacSupport

Altijd een oplossing

Neem contact op of meld een reparatie aan

Misschien ook interessant

© 2022 MacSupport Witjas  |  Webdesign by Dunico

menuarrow-rightcross-circle