VOOR ELK MAC PROBLEEM IS EEN OPLOSSING. Telf: 06-22 66 57 53

Blog / 
macos
 / 

MacOS Cmd-R werkt niet

MacOS Cmd-R werkt niet

MacOS Cmd-R werkt niet?

macos

Werkt de MacOS Cmd-R toetsencombinatie niet?

Als u een probleem heeft met uw Mac en het besturingssysteem moet opnieuw geïnstalleerd worden, dan zou u het macOS eenvoudig opnieuw moeten kunnen installeren via de herstel partitie. Hier leest u wat u moet doen als het de Command + R toetsencombinatie niet werkt en op deze pagina leest u andere opties die er zijn voor het opnieuw installeren van uw macOS-besturingssysteem. 

1. Wat is de Mac herstelmodus?

Wat de Mac herstelmodus doet en hoe het werkt.

Niet iedereen weet precies hoe de harde schijf (HDD of SSD) is ingedeeld. De harde schijf is meestal één volume en wordt opgesplitst in meerdere partities.

Er zijn in feite vier partities, één hiervan wordt gebruikt voor het macOS besturingssysteem.

Zelfs als u uw Mac schijf volledig wist en helemaal opnieuw begint, moet de herstelpartitie er nog steeds zijn om het mogelijk te maken om uw macOS opnieuw te installeren of te herstellen.

Het wordt een probleem als u het besturingssysteem helemaal opnieuw moet installeren en de herstelpartitie ontbreekt of als u om de een ​​of andere reden geen toegang tot deze herstel partitie heeft.

Dat is dan een probleem, maar gelukkig zijn hier oplossingen voor. Voordat Mac OS X Lion in 2011 werd gelanceerd was er geen herstelpartitie en moest u een cd-rom met daarop het MacOS hebben.

2. MacOS Command R werkt niet!

In een paar gevallenen "MacOS Command R werkt niet" en daardoor komt u Mac niet in de herstelmodus.

 • Als uw Mac oud is en het Mac OS X is Snow Leopard of ouder - dan heeft hij geen herstel partitie, de enige manier om het besturingssysteem opnieuw te installeren is door de cd-rom's te gebruiken die bij de Mac zijn geleverd.
 • Als uw Mac een versie van macOS gebruikt die ouder is dan Sierra, dan heeft u niet alle herstelopties waarover u misschien heeft gehoord.
 • Het toetsenbord is wellicht defect of uw Mac maakt mogelijk geen verbinding met de bluetooth - probeer in dat geval een ander toetsenbord een bedraad usb toetsenbord en sluit dat aan op een van de usb poorten van uw Mac.
 • Mogelijk is uw herstelpartitie beschadigd of is deze verwijderd van uw disk.

Het eerste wat u moet doen, is uw Mac opnieuw opstarten als het MacOS Cmd + R niet werkt en opnieuw op de Cmd + R toetsen drukken terwijl u uw Mac opstart.

Er zijn een paar andere manieren waarop u uw Mac mogelijk kunt dwingen om op te starten in de herstelmodus.

U kunt de internet herstelmodus gebruiken - een optie die ik hieronder in meer detail zal bespreken. Deze methode downloadt een versie van macOS van internet, wat een oplossing is als u geen toegang hebt tot de herstelpartitie op uw Mac. Volg de stappen in de sectie hieronder.

 • Druk de Option/Alt + Cmd + R toetsen in en houd deze ingedrukt tijdens het opstarten van uw Mac om de internet herstelmodus te openen.

Zodra u deze modus heeft geactiveerd, krijgt u toegang tot een Apple-server om uw versie van het macOS te downloaden. Dit is de nieuwste macOS die compatibel is met uw Mac. Als u niet de Sierra 10.12.4 of hoger gebruikt, dan wordt de versie geïnstalleerd die bij uw Mac is geleverd.

Als u de nieuwste versie van het macOS niet wilt installeren, probeer dan het volgende:

 • Druk de toetsen Shift + Option/Alt + Cmd + R in (als u Sierra 10.12.4 of hoger gebruikt). Nu wordt de versie geïnstalleerd van de MacOS die bij uw Mac is geleverd, of degene die er het dichtst bij zit en die nog beschikbaar is.

Merk op dat als uw Mac een T2-chip heeft, er een eenvoudige reden kan zijn waarom het macOS command + R niet werkt voor u.

 • Met het indrukken van de Option/Alt + Cmd + R toetsen zal de nieuwste versie van het macOS op uw Mac worden geïnstalleerd.

3. MacOS Cmd-R werkt niet: De mac herstelmodus werkt niet

Misschien is de disk van uw Mac niet meer te repareren en is de herstel modus daarom niet toegankelijk.

Wat moet u doen als de herstelmodus niet werkt? Het is mogelijk om een ​​Mac te herstellen zonder herstelpartitie, maar het kan lastig zijn (vooral op oudere Macs). Er zijn een aantal mogelijkhden:

 • Gebruik de Internet herstelmodus om uw macOS opnieuw te installeren op een Mac met een ontbrekende herstelpartitie.
 • Maak een bootdrive met een ​​kopie van een macOS daarop om het macOS daar vanaf te installeren.
 • Gebruik uw Time Machine-back-up als opstartschijf.
 • Mogelijk kunt u ook een herstelpartitie maken, hieronder kunt u bekijken hoe u dat kunt doen.

Ik ga deze opties hieronder met u bekijken, maar eerst een korte uitleg wat een herstelpartitie is.

4. MacOS Cmd-R werkt niet: Hoe kunt u controleren of uw herstelpartitie werkt

MacOS Cmd-R werkt niet

Eerst moet u controleren of uw Mac absoluut geen werkende herstelpartitie heeft. Het is mogelijk dat u bijvoorbeeld de verkeerde toetsencombinatie heeft gebruikt of dat uw toetsenbord niet werkte.

5. Hier leest u hoe moet opstarten om in de herstelmodus te komen.

 1. Sluit uw Mac af. (Apple-menu> Zet uit.)
 2. Houd de Cmd + R toetsen ingedrukt en druk op de aan - uitknop.
 3. Blijf de Cmd + R toetsen ingedrukt houden totdat het Apple-logo op het scherm verschijnt. Laat dan de toetsen los en wacht tot de Mac klaar is met opstarten. (Dit duurt langer dan normaal.)
 4. U moet nu een scherm zien met de macOS Utilities (of als uw Mac ouder is, OS X Utilities). Dit is de herstelpartitie.

Als de Mac opstart in uw normale weergave of als u een volledig leeg scherm ziet, dan heeft u geen herstelpartitie.

Als uw Mac opstart in de macOS mode, dan kunt u met de Terminal controleren of u een herstelpartitie heeft.

 1. Open de Terminal.
 2. Type diskutil list en type enter.

U ziet nu een lijst met alle volumes en partities van uw Mac zien. De partitie /dev/disk1 heeft een partitie vermeld als "3" met daarop het herstel partitie.

U kunt ook het volgende bekijken om te zien of uw herstel partitie wordt hersteld:

 • Reset uw PRAM. Sluit uw Mac af en houd Cmd + Alt/Option + P + R toetsen ingedrukt tijdens het opstarten. Wacht op het chime geluid en laat daarna de toetsen los.
 • Controleer of uw toetsenbord goed werkt (vooral als het een Bluetooth-toetsenbord is). Probeer indien mogelijk een usb bedraad toetsenbord te gebruiken.

6. Hoe gebruikt u de Internet herstelmodus om uw macOS opnieuw te installeren?

MacOS Cmd-R werkt niet

Hoe kunt u de Internet herstel modus gebruiken. Nieuwe Macs kunnen rechtstreeks opstarten vanaf een internetverbinding, zelfs als er geen herstel partitie beschikbaar is. Onderstaand leest u hoe u het MacOS Internet herstel partie kunt starten:

 1. Zet uw Mac uit.
 2. Houd de Cmd + Option/Alt + R toetsen ingedrukt en druk op de aan - uitknop. (Op sommige Mac toetsenborden wordt de optiontoets de alttoets genoemd).
 3. Houd deze toetsen ingedrukt totdat u een draaiende wereldbol ziet en de regel "Starting Internet recovery. This may take a while".
 4. Het bericht verandert op een gegeven moment in een voortgangsbalk. Dit kan even duren.
 5. Wacht totdat het MacOS scherm komt.
 6. Activeer de regel met MacOS installeren en volg de opdrachten.

Er zijn problemen bekend met dit Internet herstelprogramma. Het werkt alleen met netwerken die WEP- en WPA-beveiliging gebruiken. Dit zijn de meeste wifi-thuisnetwerken, maar als u zich op een proxy-netwerk of PPPoE bevindt heeft u problemen. In deze gevallen is het meestal het beste om een ​​ander netwerk te zoeken in plaats van een USB-herstelstick te gebruiken. Als u in het Internet herstel partitie bent gebruik die dan om uw macOS opnieuw te installeren.

7. MacOS Cmd-R werkt niet: Maak een bootable macOS-installatieprogramma op een usb stick.

Als u geen toegang hebt tot het "Internet herstel programma", dan is er een optie om vanaf een usb stick (minimaal 12 GB groot) een ​​opstartbaar installatieprogramma te maken. Pas op, hierdoor wordt uw USB-stick volledig gewist. Hieronder ziet u hoe u een opstartbaar installatieprogramma voor macOS kunt maken.

De eenvoudigste manier om een ​​USB stick installatieprogramma te maken is om de Terminal te gebruiken: Open uw applicatiemap en kijk of er macOS of Mac OS X installatiebestanden in staan. In het geval van Sierra of High Sierra ziet u zoiets als dit bijvoorbeeld.

 

Als u de bestanden niet heeft lees dan in deze link hoe u versies van het macOS of Mac OS X kunt verkrijgen.

Volg onderstaande stappen wanneer u het MacOS installatieprogramma voor uw gewenste macOS-versie heeft gedownload:

 1. Sluit uw USB-stick aan op uw Mac.
 2. Open het Disk Utility programma.
 3. Selecteer het volume (onder Extern) in de zijbalk. Het volume is het bovenste deel, niet de partitie (die eronder zit).
 4. Klik op wissen.
 5. Zorg ervoor dat er "Zonder titel" staat in het veld Naam. Verander dit niet. Klik op Wissen.
 6. Open het Terminal programma.
 7. Knip en plak de juiste create-installmedia tekst in de Terminal (de code is afhankelijk van de versie van macOS, dus we raden aan deze uit dit artikel te halen: maak installatie media commando's voor deze versie van uw macOS. zie onderstaand voorbeeld.
 8. U moet hiervoor eerst uw beheerderswachtwoord invoeren. En type daarna Y en druk op return. Uw usb stick wordt eerst gewist en daarna wordt het opstartbare installatieprogramma geïnstalleerd

8. MacOS Cmd-R werkt niet, Installeer macOS van de opstartbare installatie usb stick.

Nu kunt u de volgende stappen gebruiken om het opstartbare installatieprogramma te starten:

 1. Zorg ervoor dat het opstartbare installatieprogramma (USB-stick) is aangesloten op uw Mac.
 2. Zet uw Mac uit.
 3. Houd de Option/Alt toets ingedrukt en druk op de aan - uitknop.
 4. Het opstartvenster verschijnt nu met de usb-stick daarin.
 5. Selecteer de usb-stick en druk op return. Wacht tot de voortgangsbalk vol is.
 6. Selecteer de Disk Utility.
 7. Selecteer uw schijf.
 8. Klik op Wis.
 9. Geef de schijf een naam b.v. "Macintosh HD". Zorg ervoor dat de indeling Mac OS uitgebreid (journaled) is en dat het schema een GUID-partitie is.
 10. Klik op wis.
 11. Klik op gereed.
 12. Kies Disk Utility > Verlaat Disk Utility.
 13. Selecteer Installeer macOS and klik op "Ga Door".
 14. Volg de installatie macOS opties.
 15. Selecteer de Macintosh HD als installatieschijf en klik op installatie.

MacOS wordt nu vanaf het opstartbare installatieprogramma op uw harde schijf geïnstalleerd. Het hele proces duurt ongeveer een half uur. Nadat dit is voltooid, hebt u een nieuwe installatie van macOS samen met een herstelpartitie.

Mogelijk wordt het volgende bericht weergegeven: 'Deze kopie van de toepassing [macOS-naam] kan niet worden geverifieerd. Mogelijk is deze tijdens het downloaden beschadigd. Zo ja, dan moet u de datum en tijd aanpassen in uw macOS.

9. Mac OS X opnieuw installeren op een oudere Mac zonder herstelmodus

Zoals hierboven vermeld is, heeft uw Mac geen herstelpartitie als u Snow Leopard of ouder gebruikt. Dus als u uw oude besturingssysteem opnieuw wilt installeren, moet u het volgende doen:

Als u de originele cd-roms heeft. die bij de Mac zijn geleverd, moet u die gebruiken.

Als u die cd-roms niet heeft, kun u het beste Snow Leopard van Apple kopen. U kunt een hier exemplaar bestellen.

U kunt in de Apple Store nog steeds een exemplaar van Lion kopen , maar wat u ontvangt is een download image.

Als u eenmaal Snow Leopard-cd rom's heeft, kunt u deze in cd-rom drive van uw Mac plaatsen, en het besturingssysteem installeren. Zodra u dit heeft gedaan, kunt u proberen uw Mac te upgraden naar een hogere versie van uw operatingsysteem.

10. Meer Informatieover macOS Cmd-R werkt niet

 • Neem dan contact op met Mac Support

Mac Support Witjas

Voor elk Mac probleem is een oplossing

Voor meer en vrijblijvende informatie vul het Contact, Reparatieformulier in of Bel.

Misschien ook interessant

© 2022 Mac Support Witjas

arrow-rightmenu-circle