Zet de nieuwste versie van macOS op uw ‘oude’ Mac met OpenCore.

Via de tool van OpenCore is er een optie voor uw oude Mac om Monterey te installeren, dank zij een speciale patch die ondersteuning toevoegt voor uw specifieke oude Mac. Ik laat u stap voor stap zien hoe het werkt!
Let op!
Het installeren van macOS Monterey op een Mac die officieel niet meer ondersteund wordt brengt risico’s met zich mee. Lees alle stappen daarom eerst rustig door voordat u begint. Tevens adviseer ik u om OpenCore alleen te gebruiken voor Macs vanaf 2012. Modellen van ervoor hebben grafische chips die niet volledig ondersteund worden, waardoor u snel tegen problemen aanloopt. U kunt OpenCore hierbij wel bij gebruiken, maar het werkt niet altijd goed.
Het is het verstandig om eerst een Time Machine-reservekopie te maken op een externe schijf via ‘Systeemvoorkeuren>Time Machine’, zodat u een back-up hebt om op terug te vallen.
En als laatste: Ik aanvaard geen aansprakelijkheid voor schade aan uw Mac(Book) door het gebruik van OpenCore.
BEREID UW STICK VOOR
Het installeren van macOS Monterey op een oude Mac begint met een usb-stick. Hier komen de installatiebestanden van macOS op te staan, evenals de extra bestanden van OpenCore die u nodig heeft. De stick moet hiervoor minstens 16 GB opslag hebben, en wordt in het proces gewist. Met de OpenCore Patcher zet u alle benodigde bestanden op de usb stick.

Stick voor een andere Mac
Maakt u met OpenCore een usb-stick voor een andere Mac, dan moet u weten welk modelnummer deze Mac heeft voor u aan stap 4 begint.
Dit achterhaalt u op de betreffende Mac door op het Apple-logo te klikken. Option ingedrukt te houden en vervolgend “Systeem-Informatie” te selecteren. Er verschijnt een nieuw venster: achter “Model-ID” staat het modelnummer. Ga in de OpenCore Patcher naar “Settings” en selecteer hier in de lijst het juiste model. Volg daarna stap 4 en verder.

1 Zoek Opencore
Download de OpenCore Patcher via icreatemagazine.nl/opencore. De download start direct. Open het programma, selecteer ‘Create macOS Installer’ en vervolgens ‘Download macOS Installer’.

2 Download
Na een paar seconden verschijnt een menuutje met de versies van macOS die u kunt installeren. Ga altijd voor de nieuwste stabiele versie. Klik erop, en de download start.

3 Installatiebestand
Nadat de download van het installatie-bestand klaar is, klikt u op ‘Flash installer’. Kies het installatiebestand, klik op ‘OK’, en selecteer uw usb-stick. Deze wordt gewist. Voer uw wachtwoord in en druk weer op ‘OK’.

4 OpenCore
Nadat het installatiebestand op de stick is gezet, klikt u op ‘Return to Main Menu’. Klik nu op ‘Build and Install OpenCore>Build OpenCore’, en als laatste op ‘Install OpenCore’. Selecteer uw usb-stick en dan de EFI-partitie.

5 Afgerond
Voer uw wachtwoord in en wacht totdat het proces is afgerond. U heeft nu een usb-stick met het installatiebestand van macOS en de extra bestanden om de MacOS op uw oude Mac te draaien.

6 OpenCore op USB
Om de laatste stappen voor na de installatie wat te versnellen, adviseer ik u om de OpenCore Patcher ook op de usb-stick te zetten. Zet de app op de usb-stick.
BACK-UPS EN PARTITIES
U heeft nu een usb-stick met alle benodigde bestanden, maar u moet nog één keuze maken: wilt u uw huidige besturingssysteem updaten, of een losse partitie gebruiken? Als u voor de eerste optie gaat, is het maken van een Time Machine-reservekopie “erg belangrijk”. Uw oude besturingssysteem komt dan namelijk volledig te vervallen, dus heeft u een back-up nodig voor als er iets misgaat. Bij een losse partitie blijft uw huidige besturingssysteem in stand, en kunt u zelf kiezen wanneer u welke versie van macOS wordt gebruikt – maar ook hierbij adviseer ik u om eerst een Time Machine-back-up te maken voor als er iets misgaat bij het partitioneren.
BACK-UP

1 Lege schijf
Sluit een harde schijf aan die leeg mag. Is hij al leeg? Ga dan naar stap 3. Open anders Schijf-hulpprogramma (via ‘Apps>Hulpprogramma’s’), selecteer de externe schijf en klik op ‘Wis’.

2 Formaat
Voer een naam in voor uw Time Machineschijf. Ik kies voor ‘Time Machine’. Selecteer vervolgens bij structuur ‘APFS’ en klik op ‘Wis’. Na het wissen is uw schijf klaar voor back-ups.

3 Time Machine
Ga nu naar ‘Systeemvoorkeuren>Time Machine’ en selecteer de zojuist gewiste schijf als locatie voor uw reservekopie. Maak vervolgens een reservekopie op deze schijf. Dit kan een paar uur duren.
MAAK EEN PARTITIE

1 Schijfhulpprogramma
Open Schijfhulpprogramma (via ‘Apps>Hulp-programma’s’) en selecteer je Macintosh HD-schijf. U vindt hem het gemakkelijkst als u in de menubalk ‘Weergave>Toon alleen volumes’ selecteert.

2 Volume maken
Klik op ‘+ Volume’ en voeg een nieuw APFS-volume toe met een zelfgekozen naam. Hier komt de nieuwe versie van macOS op te staan. Kunt u niet een nieuw volume maken? Ga dan naar stap 3.

3 Partitioneer
Bij oudere versies van macOS kunt u geen gebruik maken van volumes, en moet u de schijf partitioneren. Selecteer ‘Partitioneer’ en maak een nieuwe partitie aan van minstens 30 GB.
INSTALLEER MACOS
Haal u usb-stick er bij! Nu u alle bestanden op een stick hebt, en een reservekopie van de Mac (en/of een nieuwe partitie) hebt gemaakt, bent u helemaal klaar om uw oude Mac bij te werken. En dat is gemakkelijker dan u denkt! Na de installatie moet u nog een paar stappen uitvoeren om het opstarten in Monterey mogelijk te maken zonder uw usb-stick. Ik leg u uit hoe dit in zijn werk gaat.

1 Starten
Zet uw Mac uit, en zorg dat de usb-stick in een van de usb poorten zit. Zet hem weer aan terwijl u de Option-toets ingedrukt houdt, tot er icoon-tjes in het beeld komen. Ga met de pijltjes toetsen naar ‘EFI Boot’ en druk op enter.

2 Monterey
In het tweede scherm selecteert u de optie om macOS Monterey te installeren. De Mac start nu het installatieprogramma, met behulp van de benodigde bestanden van OpenCore.

3 Installatie
Selecteer de gewenste taal, en klik op het pijltje naar rechts. Klik dubbel op ‘Installeer macOS Monterey’. Volg de stappen, en selecteer de juiste schijf: Macintosh HD, of uw nieuwe partitie. Nu begint de installatie.

4 OpenCore
Na de update (of verse installatie) van macOS Monterey moet ju nog wat configuratie-stappen doorlopen. Daarna halen we OpenCore er weer bij. Open de usb-stick in Finder, en kopieer de OpenCore Patcher naar uw Apps-map.

5 Boot Picker
Om te voorkomen dat u telkens het menu van stap 1 tegenkomt, opent u de OpenCore Patcher en navigeert u naar ‘Settings’. Haal hier het vinkje bij ‘Show Boot Picker’ weg. Klik dan op ‘Return to Main Menu’.

6 Open
Klik op ‘Build and Install OpenCore>Build OpenCore’, en als laatste op ‘Install OpenCore’. Selecteer uw interne schijf (meestal disk0) en installeer hem daar. Nu heeft u geen usb-stick meer nodig!

7 Root Patch
Het kan zijn dat uw wifi of grafische kaart nog een kleine update (een zogeheten patch) nodig heeft om goed te functioneren. Ga terug naar het hoofdscherm van OpenCore en selecteer ‘Post Install Root Patch’.

8 Klaar
Klik in dit menu op ‘Start Root Patching’ als er patches beschikbaar zijn. OpenCore start opnieuw op in de ‘root-modus’, waarbij u weer op ‘Post Install Root Patch>Start Root Patching’ moet drukken.
HET LEVEN NA DE UPDATE

Na het volgen van alle stappen heb je een volledig functionerende versie van macOS Monterey op je niet-ondersteunde Mac. Over het algemeen werkt het precies zoals je verwacht – inclusief het downloaden van updates via ‘Systeemvoorkeuren>Software-update’. Toch zijn er wat dingen waar je rekening mee moet houden na de upgrade naar Monterey. Wij zetten ze voor je op een rij.
Wacht met updates
Hoewel updaten mogelijk is, bijvoorbeeld als er een kleine release uitkomt of zelfs als macOS 13 er is, is het aan te raden om altijd even te wachten met updaten. Soms introduceren ze nieuwe bugs. Nieuwe bugs zijn bij te houden op de Github-pagina van OpenCore, die u vindt via icreatemagazine.nl/opencore-bugs. Wacht een paar weken met updaten, en bekijk of er in de lijst nieuwe bugs bij zijn gekomen. Zo niet, dan is updaten meestal veilig.
Updates voor OpenCore
OpenCore wordt regelmatig bijgewerkt om bugs te verhelpen en ondersteuning toe te voegen voor nieuwe updates van macOS. Zodra je OpenCore start, wordt er al gekeken of er updates voor zijn. U krijgt dan een melding als je OpenCore kunt updaten. Het is ook handig om af en toe handmatig te controleren of er updates zijn. Dit doet u via icreatemagazine.nl/opencore-updates . Op deze pagina ziet u alle versies van OpenCore onder elkaar, van nieuw tot oud.
Nadat u OpenCore Legacy Patcher heeft bijgewerkt, is het van belang om de software opnieuw te installeren op je interne schijf, en de Post Install Root Patch uit te voeren. Hiermee zorgt u dat alle verbeteringen van OpenCore op je Mac worden doorgevoerd, en dat hij weer klaar is voor eventuele Mac-updates. Volg hiervoor opnieuw stap 6 tot en met 8 op de vorige pagina.
Maak back-ups
Hoewel OpenCore na installatie vrijwel nooit problemen oplevert, is het toch aan te raden om uw back-ups bij te houden. Gebruik hiervoor een Time Machine-back-up. Zo heeft u altijd nog toegang tot uw bestanden, mocht er toch iets misgaan met macOS Monterey. Heeft u een backup gemaakt van je Mac voordat je de installatie van Monterey uitvoerde? Het is mogelijk om op dezelfde externe schijf een back-up te maken van Monterey. Zo heeft u een reservekopie van voor de update, en van na de update. Maak hiervoor een tweede partitie aan op de externe schijf, en maak daar vervolgens een Time Machine-schijf van in ‘Systeemvoorkeuren>Time Machine’.
Bovenstaand artikel is overgenomen van Icreate
Meer informatie
- Wilt u meer informatie, neem dan contact op met MacSupport Witjas
- via de telefoon 06 – 226 657 53
- of stuur een email naar info@uwmacadres
- of ga naar reparatie aanmelden