Wat kunt u niet doen op Apple Silicon Macs
Apple heeft veel moeite gedaan om de overgang naar zijn nieuwe Arm-gebaseerde Macs zo naadloos mogelijk te laten verlopen.
Er zijn echter enkele grote verschillen waarmee u rekening moeten houden.
Dit artikel van Eclecticlight.co verduidelijkt punten wat u niet moet doen met een de nieuwe Apple Silicon Macs.
U kunt geen macOS gebruiken vóór Monterey (of mogelijk Big Sur)
Er zijn twee manieren om macOS uit te voeren op Apple Silicon Macs: native of in een virtuele machine (VM).
De oudste versie van de macOS die uw Mac native kan draaien, is die welke op het moment dat uw model werd uitgebracht.
Modellen die vóór oktober 2021 zijn uitgebracht, kunnen macOS 11 Big Sur draaien en zijn de enige Apple Silicon Macs die dit kunnen.
Degenen die vanaf oktober 2021 zijn uitgebracht, kunnen alleen de versie van macOS gebruiken die actueel was op het moment van hun release, maar kunnen oudere versies zoals macOS 12 Monterey in een VM uitvoeren.
Huidige modellen met M4-chips zijn beperkter, aangezien de vroegste versie die ze kunnen gebruiken macOS 15 Sequoia is, hoewel hun VM’s zich nog steeds kunnen werken met Monterey als dat nodig is.
Catalina, Mojave en eerdere macOS versies zijn nooit uitgebracht met ondersteuning voor Apple Silicon Macs, dus die kunnen er niet op draaien.
Een VM die op een Apple Silicon Mac draait, kan Big Sur niet draaien, omdat de Virtio-stuurprogramma-ondersteuning die nodig was voor virtualisatie toen niet compleet was en pas in macOS 12 Monterey werkte, hoewel het zelfs daar minder functies biedt dan in Ventura.
U kunt Intel macOS of 32-bits apps niet virtualiseren of uitvoeren
Gebundeld in macOS is Rosetta 2, waarmee u 64-bits Intel-code en apps kunt uitvoeren die compatibel zijn met macOS 10.15 Catalina.
Rosetta is geen emulatie-engine, maar vertaalt code van Intel naar Arm-instructies.
Het kan echter geen 32-bits code vertalen en het kan geen besturingssystemen zoals macOS vertalen. Het draait echter verbazingwekkend snel 64-bits Intel-apps.
Een VM met macOS op Apple Silicon kan daarom Rosetta 2 gebruiken om 64-bit Intel-code te vertalen en uit te voeren in apps die compatibel zijn met macOS 10.15 Catalina, maar is onderworpen aan dezelfde beperkingen als elke versie van macOS op Apple silicon, in die zin dat het niet kan omgaan met oudere of 32-bits apps.
Het kan ook niet worden gebruikt op de host-Mac om een VM van een Intel-versie van macOS uit te voeren.
Als u toegang nodig hebt tot oudere of 32-bits Intel-software, is de enige praktische manier om dat te doen op een Intel Mac die Mojave of eerder kan draaien.
U kunt geen Intel kernel extensies installeren
Rosetta 2-vertaling kan het geprivilegieerde uitvoeringsniveau dat vereist is voor kernelextensies niet ondersteunen, dus als u uw Mac nodig hebt om kernelextensies te kunnen laden en gebruiken die alleen beschikbaar zijn voor Intel Macs, kunt u dat niet doen op een Apple Silicon Mac.
De overgrote meerderheid van de meer recente kernel-extensies zijn nu beschikbaar als universele versies die ook native kunnen draaien op chips uit de M-serie, maar als uw Mac nog steeds afhankelijk is van een oudere kernelextensie die alleen Intel is, dan kunt u die niet gebruiken op een nieuwe Mac.
U kunt niet volledig opstarten vanaf een externe schijf
In tegenstelling tot Intel Macs kunnen Apple Silicon-modellen hun opstartproces alleen starten vanaf hun interne SSD, omdat dat nodig is om hun Secure Boot te ondersteunen.
Hoewel Apple Silicon Macs kunnen opstarten vanaf externe schijven, zijn de vroege fasen van dat proces nog steeds afhankelijk van de interne SSD en het beveiligingsbeleid (‘LocalPolicy’) dat daar is opgeslagen.
Dit heeft verschillende gevolgen:
- Een Apple Silicon Mac kan alleen opstarten vanaf een externe schijf die ‘eigendom’ is van een gebruiker die wordt herkend door het primaire systeem op zijn interne SSD. Dit is een waardevolle beveiligingsmaatregel, want zonder inloggegevens voor een geschikte gebruiker van de interne SSD te kennen, is het niet mogelijk om een Apple Silicon Mac op te starten vanaf een externe opstartbare schijf.
- Een Apple Silicon Mac kan alleen opstarten vanaf een externe schijf als deze op zijn minst dat proces kan starten vanaf zijn interne SSD, waarvoor normaal gesproken ook een opstartbaar systeem op de interne SSD nodig is. Als u van plan bent uw Mac op te starten vanaf een externe schijf, moet u in de praktijk nog steeds een opstartbaar systeem installeren en onderhouden op de interne SSD.
- Totale storing van de interne SSD resulteert ook in het niet opstarten van externe schijven.
- Apple silicon Macs starten niet volledig op vanaf ‘opstartbare’ externe installatieschijven, hoewel ze nog steeds kunnen worden gebruikt om macOS te installeren wanneer dat nodig is, en mogelijk vereist zijn bij het installeren van oudere versies van macOS dan momenteel geïnstalleerd.
U kunt Boot Camp niet gebruiken
Met Boot Camp kunt u een Intel Mac opstarten alsof het een gewone pc is om Windows te draaien. Omdat Apple silicon Macs compleet andere processors en andere hardware hebben, kunnen ze die optie niet ondersteunen. Als u Windows op uw Apple Silicon Mac wilt gebruiken, moet u dat doen met een virtualizer zoals Parallels Desktop, en momenteel kunnen die alleen Arm-versies van Windows uitvoeren.
Parallels werkt aan een emulator die enkele Intel-versies kan uitvoeren.
Vermijd kernelextensies
In tegenstelling tot Intel Macs, staan Apple Silicon Macs het gebruik van kernelextensies van derden niet toe wanneer ze in de volledige beveiligingsmodus worden uitgevoerd.
Voordat deze kunnen worden ingeschakeld, moet de opstartbeveiliging worden verminderd en moet het gebruik ervan expliciet worden ingesteld in het opstartbeveiligingshulpprogramma in de herstelmodus. Voor de meeste gebruikers is dat een belangrijke afschrikmiddel. In bijna alle gevallen moeten traditionele kernelextensies nu worden vervangen door systeemextensies in een nieuw stijl.
Vermijd het ‘klonen’ van opstartvolumegroepen
Voordat Catalina en Big Sur het opstartvolume verdeelden in een groep volumes, waaronder Systeem en Gegevens, was het populair om identieke kopieën te maken van het volume dat het systeem bevatte.
Dit is complexer met Apple silicon Macs vanwege de meerdere containers op hun interne SSD.
Hoewel apps zoals SuperDuper en Carbon Copy Cloner nog steeds klonen kunnen maken, kunnen ze niet de hele interne SSD bevatten. Dat beperkt hun nut, en ze kunnen gemakkelijk falen.
De enige manier waarop u de inhoud van de interne SSD van een Apple Silicon Mac volledig kunt vervangen, is door deze te herstellen vanaf een IPSW-beeldbestand wanneer de Mac zich in de DFU-modus bevindt. Dat wist de SSD zodat het gegevensvolume vervolgens moet worden hersteld vanaf een back-up of kopie, geen taak die lichtvaardig of met haast moet worden ondernomen.
Probeer geen opstarttoetscombinaties te gebruiken
Het openen van de herstelmodus en het openen van functies die worden bestuurd met behulp van opstarttoetscombinaties op Intel Macs is compleet anders in Apple Silicon Macs en wordt bediend met de Aan/uit-knop.
Het vasthouden van toetsen tijdens het opstarten doet niets voor een Apple Silicon Mac.
U kunt de SMC of NVRAM ook niet resetten met behulp van opstartsleutels.
De SMC in een Apple Silicon Mac is compleet anders en hoeft niet te worden gereset. Als dat zo is, zou herstarten voldoende moeten zijn. NVRAM is voornamelijk voor het gebruik van macOS, niet voor de gebruiker, en u zou het nooit moeten resetten.