VOOR ELK MAC PROBLEEM IS EEN OPLOSSING. Telf: 06-22 66 57 53

Blog / 
mac-beveiliging
 / 

Mac Antivirus overbodig

Mac Antivirus overbodig

mac-beveiliging
Mac antivirus overbodig

Mac Antivirus overbodig!

Met een geheime update zorgt Apple ervoor dat op je Mac Antivirus overbodig is. U heeft deze update hoogstwaarschijnlijk al geïnstalleerd! Hoe u erachter komt of u de update al heeft en wat er precies aan de hand is?

1. Antivirus op de Mac

We krijgen zo nu en dan de vraag van lezers of u op een Mac nou een antivirus moet hebben. Ons algemeen antwoord tot nu toe was altijd: ‘Nee!’ Vaak voegden we er wel de bijsluiter aan toe dat  een antivirus geen overbodige luxe is als u met bestanden moet werken die van een onduidelijke bron afkomstig zijn.

Sinds macOS Monterey 12.3 (de update uit maart 2022) kan die bijsluiter echter de prullenbak in, want Apple heeft uw Mac hiermee een flinke veiligheidboost gegeven. U hoeft deze update helemaal niet ie te installeren. Als het goed is, heeft u dat namelijk al lang gedaan. Check het snel via het appeltje in de menubalk en kies voor ‘Over deze Mac’. Ziet u daar een lagere versie staan dan 12.3, dan geldt de bijsluiter nog steeds!!

2. Update van XProtect in macOS 12.3

U wist het misschien niet, maar uw Mac heeft al sinds Mac OS X 10.6 Snow Leopard een dienst die uw computer beschermt tegen virussen en malware. Deze heet XProtect. Alles wat u op uw Mac uitvoert, wordt eerst door XProtect gecontroleerd op bekende virussen. Apple houdt namelijk een database van virus-signaturen bij, en pusht deze regelmatig naar XProtect. XProtect is helemaal onzichtbaar en diep verborgen in het systeem. U heeft er geen omkijken naar.

Tot macOS 12.3 was XProtect redelijk passief. U ging een app openen of een pkg-bestand installeren, en XProtect checkte of er niet een virus in zat. Dat werkt in principe goed, maar bergt ook gevaren. Want wat als er op de achtergrond iets ongemerkt wordt uitgevoerd of een virus de openingscontrole van XProtect kan omzeilen? Dan is uw Mac onbeveiligd. En hier komt de update in macOS 12.3 voor XProtect in het spel.

3. Sinds macOS 12.3 is XProtect helemaal veranderd

In macOS 12.3 heeft Apple zijn rudimentaire antivirus dus een grote update gegeven. En ook vorige versies mogen meedoen, tot aan macOS 10.15 Catalina. De voorheen zo onzichtbare XProtect-achtergronddienst is nu een complete XProtect.app geworden. Deze draait nu nog steeds redelijk onzichtbaar op de achtergrond, maar kan veel meer dan zijn voorganger. Technisch gezien is deze XProtect-app de opvolger van Apple’s Malware Removal Tool. Dat was een tweede security-app van Apple, die naar virussen en malware op je systeem zocht.

Mac antivirus overbodig

De nieuwe XProtect-app is nu veel meer  een échte antivirus. De voorheen beschreven controles zijn er nog steeds, maar XProtect scant nu ook op de achtergrond uw hele systeem. Dat gebeurt minimaal één keer per dag, op momenten dat uw Mac het qua drukte aan kan. In speciale gevallen is het echter mogelijk dat uw Mac zelfs een keer per uur op de meestvoorkomende virussen en malware wordt gescand. Helemaal zonder dat u dat door heeft. En als XProtect iets gevonden heeft, dan wordt het virus gewoon verwijderd.

4. Antivirus op Mac is overbodig

Waar we voorheen dus altijd moesten zeggen dat u een antivirus op de Mac nodig had, kunnen we nu iedereen geruststellen. U heeft écht geen antivirus op uw Mac nodig. XProtect biedt genoeg beveiliging voor alle gebruikers. Dat geldt dus zelfs op oudere Macs met oudere versies van macOS. XProtect staat op alle Macs vanaf macOS Catalina, mits alle updates zijn geïnstalleerd.

5. Meer informatie nodig?

Laat Mac Support Witjas u helpen.

Artikel is overgenomen van Icreate magazine.

Mac Support Witjas

Voor elk Mac probleem is een oplossing

Voor meer en vrijblijvende informatie vul het Contact, Reparatieformulier in of Bel.

Misschien ook interessant

© 2022 Mac Support Witjas

arrow-rightmenu-circle