VOOR ELK MAC PROBLEEM IS EEN OPLOSSING. BEL 06-22665753

Blog / 
imac, macbook
 / 

Mac Opnieuw Installeren

Mac Opnieuw Installeren

Mac opnieuw installeren met macOS (clean install)?

imac, macbook
Mac Opnieuw Installeren

Clean Install, Mac opnieuw installeren?

  • Zet de Mac uit.
  • Toets de toetscombinatie cmd⌘ + R in om in het recovery menu te komen en houd deze toetsen ingedrukt.
  • Of toets de toetscombinatie alt + cmd⌘ + R dan krijg de laatste macOS versie en houd deze toetsen ingedrukt.
  • Of toets de toetscombinatie shift + alt + cmd⌘ + R dan krijg de oorspronkelijk macOS versie en houd deze toetsen ingedrukt.
  • Herstart nu uw Mac
  • Laat de toetsen los wanneer u het Apple logo ziet en het chime geluid hebt gehoord.

Harde schijf volledig wissen (formatteren)

Zorg ervoor dat u een werkende wifi-verbinding hebt, klik hiervoor bovenin op het wifi-icoon en maak verbinding met een netwerk. Kies hierna in de menubalk of in het verkregen venster op 'Schijfhulpprogramma' en klik op 'Ga door'. Selecteer vervolgens in de kolom uw harde schijf (Macintosh HD harde schijf), klik op de 'tweede' schijf die uitspringt naar rechts, vervolgens klikt u in de knoppenbalk op 'Wis'

Kies voor 'Mac OS Uitgebreid (journaled)' in het menu 'Structuur', kies indien nodig bij indeling voor 'GUID-partitie-indeling', vul een naam in (u kunt eventueel dezelfde naam behouden) en klik op 'Wis'. Uw schijf zal nu volledig worden gewist, als dit voltooid kunt u het venster van schijfhulp programma sluiten.

Mac opnieuw installeren en een Clean Install uitvoeren in combinatie met een Fusion Drive

Heeft u een Mac met officiële Fusion Drive? Dan kunt u bovenstaande ook gewoon uitvoeren. Een Mac met Fusion Drive heeft een unieke versie van Schijfhulpprogramma die zelf de instellingen van Fusion Drive regelt.

MacOS (opnieuw) installeren

Nu gaan we High Sierra opnieuw installeren, selecteer in het hulpprogramma’s-venster 'Installeer macOS opnieuw'. Klik op 'Ga door' en volg daarna nauwkeurig de instructies op het scherm. Kies in het venster waarin u een schijf moet selecteren de huidige macOS-schijf (die u zojuist hebt gewist) in de meeste gevallen is dit de enige beschikbare schijf. Uw Mac zal nu de laatst geïnstalleerde versie op uw Mac opnieuw downloaden.

Alle gegevens worden gewist

Houdt er wel rekening mee dat de harde schijf volledig wordt gewist en opnieuw wordt voorzien van macOS. Hierdoor worden alle (persoonlijke) gegevens, applicaties en bestanden verwijderd. We benadrukken nogmaals dat het beste is alle belangrijke bestanden te kopiëren naar een externe harde schijf. Het heeft overigens geen zin om een exacte kopie of Time Machine back-up terug te plaatsen op uw Mac na een herinstallatie. U installeert namelijk dan weer alle 'rommel' opnieuw mee.

Clean Install uitvoeren vanaf een oude OS X

In bovenstaand artikel gaan we er vanuit dat High Sierra al is geïnstalleerd op uw Mac of u geen moeite hebt om na het wissen te updaten via de Mac App Store naar High Sierra. Wilt u liever direct een macOS installeren dan moet u gebruikmaken van een installatie USB stick. Sluit na het wissen van de harde schijf de USB Stick aan op uw Mac om zo macOS te installeren.

Oude versies van macOS downloaden

Frits Witjas Macsupport

Frits Witjas

MacSupport

Altijd een oplossing

Neem contact op of meld een reparatie aan

Misschien ook interessant

© 2022 MacSupport Witjas  |  Webdesign by Dunico

menuarrow-rightcross-circle